Chronische klachten & denkpatronen

Eckhart Tolle komt op 12 oktober 2023 naar Rotterdam! Dat is het beste nieuws van vandaag. Ik heb direct tickets gekocht en zal uitleggen waarom.

Steeds meer mensen melden zich bij mij met uiteenlopende chronische klachten. Tien jaar geleden was het puur EHS, elektrogevoeligheid. Maar tegenwoordig is het een mix van klachten. Bijvoorbeeld chemische overgevoeligheid, overgevoeligheid voor licht, geluiden, ziekte van Lyme of voedingsintoleranties.

Twee deelnemers in mijn programma kregen Covid en toen long-Covid verschijnselen. Heel vervelend; opnieuw oververmoeid, opnieuw EHS-klachten, pieptonen in de oren en een verminderd concentratievermogen. Inmiddels gaat het gelukkig veel beter met ze.

Dit zette mij aan het denken. Zou het kunnen dat je gedachten een rol spelen bij ziekte-herstel? Het antwoord is ja. Tijdens mijn nieuwe webinar op dinsdag 13 december geef ik je hier praktische tools voor. Door je denken te veranderen, verander je de wereld om je heen.

Uiteraard blijft het bij elektrogevoeligheid wel nodig om eerst de stralingsbelasting te verlagen. Pas daarna heeft het zin om je denkpatronen onder de loep te nemen.

Chronische klachten & denkpatronen

Mensen met ernstige overgevoeligheden voelen zich vaak eenzaam. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat zij vaak op een heel andere manier denken (leven) dan wij. Zelf hebben ze dat meestal niet door en hun omgeving ook niet. Dit komt door een aantal denkpatronen, zoals bijvoorbeeld dit soort gedachten:

 1. Je leeft in een soort loopgraaf in een heftige, onzichtbare oorlog. Zodra je even niet oplet word je geraakt. Door die zendmast daar (he, is die nieuw?…), door een nieuwe iPhone in een broekzak. Of door die afschuwelijke pieptoon, die parfumlucht of zonlicht dat reflecteert op dat zonnepaneel. Dan is het mis, dat betekent 3 dagen thuisblijven om te herstellen.
 1. Niemand helpt
  Je staat er alleen voor. Er is bijna niemand die begrijpt wat jij precies doormaakt. Die lijdt zoals jij, iedere dag weer. Je ontmoet lotgenoten maar dat is meestal een teleurstelling. Ze luisteren niet en zijn alleen maar bezig met hun eigen verhaal. Wat heb je er aan? Ik heb het zo vaak gevraagd, maar niemand helpt.
 1. Niemand is te vertrouwen
  Waarschijnlijk ben je relaties met mensen verloren. Met je partner, ouders, broer of zus, je kinderen of vrienden? Je huisarts heeft niet naar je geluisterd terwijl je zo ziek en kwetsbaar was. En moet je kijken wat nu de ontwikkelingen zijn, het wordt alleen maar erger. Het systeem is corrupt. We worden willens en wetens kapotgemaakt, toch?

Dit type gedachten is logisch. Ik heb er zelf ook jaren in gezeten. Tot ik ontdekte dat die gedachten op zichzelf al ziekmakend zijn. Helemaal los van de omgeving. Ze wijzen er op dat ik voortdurend in de overlevingsmodus stond. Dat betekent een tunnelvisie. Je waarneming raakt vervormd en je zoekt alleen maar feiten die jouw mening en sensaties bevestigen. Met als gevolg dat je denkbeelden steeds negatiever worden. En je wanhoop groter. Je verliest het contact met je omgeving en vervreemdt van anderen.

Dit gebeurt onbedoeld en onbewust. En nou komt het: het is een defect in je limbisch systeem dat dit in stand houdt. Je staat altijd ‘aan’ en mist de terugkoppeling van de cortisol-afgifte in je brein. Dit betekent een constant verhoogd stressniveau met alle gevolgen van dien. Dit is een belangrijke factor in het overgevoeligheids­probleem en staat helemaal los van de trigger(s) in de omgeving. Misschien is dat de verklaring waarom standaard slaapmedicatie of anti-depressiva vaak niet helpen bij chronische overgevoeligheden.

Het goede nieuws: Het is mogelijk om dit te veranderen.

Hieronder 3 tips om mee te beginnen:

 1. Verander je gedachten over je huis
  Veel overgevoelige mensen treffen thuis maatregelen om de triggers te verminderen. Dat is perfect en regel 1 van herstel maar pas op. Ga je huis niet als een ‘gouden kooi’ ervaren. Kom actief tot rust en wees dankbaar dat je je daar goed voelt. Schrijf iedere dag op waar je van genoten hebt en waar je dankbaar voor bent. De kleinste dingen. Val in slaap met een glimlach op je gezicht. En sta met een glimlach op. Fake it till you make it.
 1. Stop met denken
  Bijna alle westerse mensen zijn verslaafd aan denken. Ook gezonde mensen. Ga zitten, doe je ogen dicht. Ga met je aandacht naar je ademhaling. Volg je adem 20x in en uit. Let speciaal op de kleine pauze na je uit-ademhaling. Als je je ademhaling aan het volgen bent stopt het denken.
 1. Bekijk dit filmpje van Eckhart Tolle
  Zijn gedachtegoed is de kers op mijn herstel-taart. Er staan vele tientallen filmpjes van hem op YouTube. Zoals bijvoorbeeld de video How to break the habit of excessive thinking.
  Je kunt er Nederlandse ondertiteling onder aanzetten. Ben je meer een lezer, dan zijn de boeken De kracht van het Nu en Een Nieuwe Aarde absolute aanraders!

Hoe dit kan helpen bij jouw herstel? Doe mee met het gratis webinar op dinsdag 13 december 2022 van 15:30 uur tot 17:00 uur, dan geef ik je meer tips en oefeningen hoe je je denkpatronen kunt ontdekken en veranderen. Je kunt je aanmelden via deze link. Graag tot dan!

Wil je direct aan de slag gaan om je chronische klachten met zo’n 80% te verminderen? Meld je dan aan voor de volgende Bootcamp Neurale Training op 7, 8 en 9 februari 2023.