Elektrostress – wat is dat?

Naar schatting is 3% van de mensen in Nederland overgevoelig voor elektromagnetische velden (EMV), ofwel straling. Alle voorwerpen waar elektrische spanning op staat of waar stroom door loopt, stralen deze velden uit. Mobieltjes, zendmasten, Wifi-routers en computers, maar ook wasmachines en TL-lampen.

Ieder persoon is uniek

Sommige mensen worden overgevoelig voor sommige stralingsfrequenties. Je kan er zeer uiteenlopende klachten door krijgen. Deze komen waarschijnlijk voort uit algemene stressreacties in het lichaam. Vergelijk het met een overgevoeligheid voor katten, huismijt, voedsel, pollen, licht of chemische stoffen. Dit maakt het voor huisartsen zo moeilijk om de diagnose EHS te geven: er zijn nog geen medisch objectiveerbare klachten voor EHS vastgesteld. Lees meer onder Informatie en veel gestelde vragen.

Bron weg, klacht weg

Per persoon en per situatie is het patroon tussen stralingsbron en klachten zeer specifiek. Bepaalde klachten treden telkens op bij een bepaald type stralingsbron. Bij elektrostress geldt: bron weg, klacht weg. Al duurt dat soms even.

Wat zijn de gezondheidsklachten?

Enkele klachten die veel genoemd worden:

 • Ernstige vermoeidheid
 • Doodziek en beroerd voelen
 • Hoofdpijn
 • ‘Band om het hoofd voelen’
 • Gejaagd of gestrest voelen
 • Onregelmatige hartkloppingen
 • Concentratieproblemen
 • Depressiviteit
 • Gedragsproblemen (vooral bij kinderen)
 • Piep- of bromtonen horen
 • Tijdelijke spier- of gewrichtspijnen
 • Problemen aan het hormoon- of immuunsysteem.

Wat gebeurt er als ik niets doe?

Als er niets verandert verergeren de klachten snel. Je komt ziek thuis te zitten, waar de situatie vaak niet veel beter is. Uiteindelijk kan zelfs wonen in een stedelijke omgeving ondragelijk worden. Elektrogevoeligheid gaat niet vanzelf over. Er is (nog) geen behandeling of medicijn die de gevoeligheid geneest.

Daar tegenover staat dat als je de blootstelling aan EMV vermindert, de klachten vrijwel meteen verdwijnen. Hoe sneller de stralingsbronnen worden vermeden, verwijderd of afgeschermd, hoe groter de kans op volledig herstel.

Wat zijn bekende stralingsbronnen?

Er zijn verschillende soorten velden (EMV) waar mensen zich ziek door kunnen voelen, of stress ervaren. We noemen er drie.

1) Hoogfrequente EMV:

Zendmasten, draadloos internet (Wifi), mobieltjes, smartphones, tablets, DECT-telefoon, Digitenne, radar.

2) Laagfrequente EMV:

Elektriciteitsleidingen, PC’s en monitoren, opladers, auto’s, tramleidingen, elektrische fiets, keuken- en klusapparatuur, wekkerradio.

3) Laagfrequente elektrische velden:

Lichtnet, ongeaarde metalen lamparmaturen, ongeaarde laptops, TL-lampen, sterke led-lampen.

Netvervuiling

Een laagfrequente EMV bron die leidt tot toenemende EHS-klachten is netvervuiling, wat betekent dat er op het 50Hz-signaal van het lichtnet hogere frequentiesignalen gesuperponeerd zijn. Oorzaken van netvervuiling zijn stoorpulsen etc. die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld spaarlampen, verwarmingsketel, opladers of computers met kwalitatief slechte netvoedingsgedeeltes. De vervuiling kan ook van buiten komen. Wij kunnen deze velden opsporen en terugdringen met speciale netfilters, die deze velden meetbaar terugdringen.

Onze EMV-meetspecialisten brengen de EMV-bronnen gedetailleerd in kaart en brengen advies uit t.a.v. doeltreffende maatregelen.