Elektrogevoeligheid

EHS staat voor elektro-hypersensitiviteit. Het betekent dat je gezondheidsklachten ontwikkelt door stralingsbronnen.

Sinds de jaren 90 is de stralingsbelasting om ons heen enorm toegenomen. Je ziet het niet, ruikt het niet, maar het is er wel, zowel binnenshuis als buitenshuis. De meest voorkomende bronnen binnen zijn:

  • Wifi router
  • Draadloze huistelefoon of babyfoon (DECT)
  • Mobiele telefoons en tablets
  • Zonnepanelen (omvormer)
  • Energiezuinige CV-ketels

En buitenshuis:

  • Zendmasten voor mobiele communicatie
  • C2000 masten van politie, ambulance en brandweer
  • Digitenne en DAB+ (zenders voor digitale televisie en radio)
  • Zendamateurs
  • Hoogspanningsleidingen

In woningen kunnen meer dan 8 typen stralingsbronnen aanwezig zijn. Hoogfrequente velden van zendmasten, elektrische velden van stroomkabels, magneetvelden van inductiekookplaten en netvervuiling van zonnepanelen of LED-lampen, bijvoorbeeld. Een stralingsmeting geeft hierover duidelijkheid en geeft advies t.a.v. te nemen maatregelen om de blootstelling meetbaar te verminderen.

Bron weg, klacht weg

Bij elektrogevoelige klachten zijn niet de klachten specifiek, maar het patroon van klachten wel. Als stralingsbronnen de oorzaak zijn geldt: bron weg, klacht weg. Ofwel: in de buurt van sommige elektromagnetische velden heb je de klachten. Ben je uit de buurt van die bronnen, dan verdwijnen ze weer (na enige tijd). EHS is dus een omgevingsziekte.

EHS begint vaak met één klacht die steeds erger wordt. Hoofdpijn is een goed voorbeeld. Op een gegeven moment wordt het zo vervelend dat het je functioneren in de weg gaat zitten. Je gaat naar de huisarts die pijnstillers voorschrijft. Dat helpt even maar niet voor lang, lees verder…

Ziektebeeld EHS

“Je hoofdpijn wordt erger. Medicatie helpt niet meer. Er komt een klacht bij, bijvoorbeeld overgevoeligheid voor geluiden. Of je ontwikkelt een voedingsintolerantie. Of je krijgt Tinnitus, een pieptoon in je oor. Je begrijpt er niets van en je huisarts ook niet. Je was immers nooit ziek!

Je krijgt problemen op het werk omdat het niet meer vol te houden is. Je zit ziek thuis, maar daar herstel je niet. Je krijgt steeds meer moeite met concentreren of met scherp zien. Af en toe slaat je hart op hol, heel eng. Het enige waar je van opknapt is naar buiten gaan, weg, de natuur in. Dan ebben de klachten langzaam weg. Weer terug in huis of op het werk beginnen ze weer. Je krijgt psychologische klachten. Je man twijfelt of je psychisch wel oké bent. Want je gaat nooit meer mee ergens naar toe. Alles is te veel. Trein en auto zijn niet meer te doen.

De huisarts zet ‘SOLK’ in je dossier en stuurt je door naar een specialist, bijvoorbeeld een cardioloog vanwege de hartkloppingen. Die stelt vast dat er met je hart niets aan de hand is. Gedesillusioneerd fiets je naar huis. Je bent toch niet gek??

Totdat iemand de verlossende tip geeft: ben jij niet gevoelig voor straling? Nooit aan gedacht!

Je gaat aan de slag met de 10 tips. Binnen een week is het duidelijk. Dat is het, eindelijk. Alles valt op z’n plek. Waarom heeft niemand mij dit eerder verteld?”

Wat is EHS oftewel elektrostress?

Kijk wat huisarts Liesbeth Adriaansens zegt over EHS

Nog een keer hartstikke bedankt Carolien, voor alle aandacht die we tijdens alle zoomsessies van jou mochten ontvangen! Met als eindresultaat een mooie verrijking van mijzelf en het terugdringen van mijn EHS. Ik ben er heel blij mee. Een belangrijke stap in mijn leven! :-

Bert

Carolien, jij bent de tiende therapeut die ik heb gehad. Na jaren zoeken eindelijk een oplossing!!

Sarah

De Bootcamp cursus heeft mij weer verder gebracht in de genezing van mijn kwaal: gevoeligheid voor straling en magnetisch veld. Carolien is heel professioneel en geeft je de juiste ‘tools’ om zelf aan de slag te gaan. Ze leert je om het helende proces in je brein zelf ter hand te nemen. Het materiaal is veelzijdig: een bruikbaar werkboek, video’s, boeken en meditatietips. Maar vooral de steun van de coach en de anderen in de groep zijn van grote waarde.

Ik kan deze cursus van harte aanbevelen!

Marijke

Onderzoek naar EHS

Er zijn inmiddels duizenden wetenschappelijke studies gedaan naar biologische effecten van elektromagnetische velden (EMV ofwel straling) op cellen, dieren en mensen. De studies geven sterke wetenschappelijke aanwijzingen dat straling diverse effecten heeft op ons lichaam.

Dat is iets anders dan het causale verband aantonen tussen EMV en gezondheidsklachten. Het werkingsmechanisme van elektromagnetische velden is namelijk nog niet precies bekend. Maar een deel van de mensen krijgt er wel degelijk gezondheidsklachten van. Variërend van neurologische klachten als hoofdpijn, concentratieverlies, zichtproblemen en depressie tot neurodegeneratieve ziekten als: dementie en Altzheimer. Straling kan ook leiden tot DNA-breuken, waaronder kanker.

Richtlijnen voor straling in Nederland

Er bestaan geen wettelijke normen voor niet-ioniserende straling in Nederland. Alleen richtlijnen. De Nederlandse overheid volgt het advies van de Gezondheidsraad om de aanbevelingen van de ICNIRP[i] aan te houden. Die zijn gebaseerd op onderzoek naar thermische effecten (= opwarming). Uit onze praktijk blijkt dat mensen soms al bij één miljoenste van ICNIRP- blootstellingslimieten gezondheidsklachten kunnen krijgen.

Wij toetsen daarom aan de meetwaarden van het Duitse IBN – de SBM2015[ii]. Deze zijn door bouwbiologen opgesteld en in samenwerking met artsen en team van wetenschappers uit diverse disciplines. De limieten van de SBM2015 liggen ver onder die de Nederlandse overheid volgt in de Richtlijn 2013/35/EU. Zij blijken een goede richtlijn om mensen met stralingsklachten weer te laten herstellen.

Nieuwsgierig hoe het bij jou zit?

Lees meer over EHS

Hieronder enkele sites om verder te lezen. Ook over 5G.

https://ehtrust.org/ Internationaal overzicht van de wetenschap rond EMV
https://www.stopumts.nl/ Nederlands overzicht studies en internationale ontwikkelingen
https://stichtingehs.nl/ Nederlandse site over EHS en EMV
https://www.hugoschooneveld.nl/ Wetenschappelijke duiding van biologische en technische aspecten van EMV. In dit blog van Hugo Schooneveld staat een biologisch model t.a.v. de perceptie van stralingsbronnen in ons lichaam.
https://stralingsbewust.info/ Verzamelpunt voor informatie en nieuws over straling
https://www.ggdghorkennisnet.nl/ Visie GGD over hulp bij EHS
https://ggz.nl/5g-een-netwerk-van-mogelijkheden-en-risicos/ Visie GGZ over gezondheidsrisico’s
https://www.Kennisplatform.nl/ Officiële site van de Nederlandse overheid over EMV
https://www.gezondheidsraad.nl/ Zoek met trefwoord EMV.

 

[ii] ICNIRP:  https://www.icnirp.org/cms/upload/publications/ICNIRPemfgdl.pdf

[ii] SBM2015: http://www.baubiologie.de/site/wp-content/uploads/richtwerte-2015-englisch.pdf