Wat zijn de symptomen van elektrostress (EHS)?

EHS staat voor elektrohypersensitiviteit. Het betekent dat je gezondheidsklachten ontwikkelt door stralingsbronnen. De klachten zijn aspecifiek maar er is een top-5:

Chronische vermoeidheid
Slaapproblemen
Hoofdpijn
Concentratie- en geheugenproblemen
Tinnitus (pieptoon)

EHS begint vaak met één klacht die steeds erger wordt. Hoofdpijn is een goed voorbeeld. Op een gegeven moment wordt het zo vervelend dat het je functioneren in de weg gaat zitten. Je gaat naar de huisarts die pijnstillers voorschrijft. Dat helpt even maar niet voor lang.

Dan komt er een andere klacht bij. Dat kan van alles zijn: slaapproblemen, concentratieverlies, maar ook eczeem, tintelingen in het lichaam, bloedneuzen, of hartritmestoornissen. Je gaat weer naar de huisarts en wordt doorgestuurd naar een specialist. Die kan geen oorzaak van de klachten vinden.

Depressie en isolement liggen op de loer. Niemand begrijpt je want uiterlijk is er niets aan je te zien. Je wil alleen maar weg, weg, naar een plek waar het ‘rustig’ is.

Verband tussen EHS en andere overgevoeligheden

Elektrogevoeligheid gaat vaak samen met andere overgevoeligheden zoals: voedselintoleranties, overgevoeligheid voor chemische stoffen (MCS), licht, geluid(en), hooikoorts, allergie voor dieren of planten. Dit geldt ook t.a.v. de ziekte van Lyme. Mogelijk is er een verband tussen deze aandoeningen. Vaak helpt het verminderen van stralingsbronnen ook bij andere allergieën en intoleranties.

Bron weg, klacht weg

Bij elektrogevoelige klachten zijn niet de klachten specifiek, maar het patroon van klachten wel. Als stralingsbronnen de oorzaak zijn geldt: bron weg, klacht weg. Ofwel: in de buurt van sommige elektromagnetische velden heb je de klachten. Ben je uit de buurt van die bronnen, dan verdwijnen ze weer (na enige tijd). EHS is dus een omgevingsziekte.

Straling in je huis

Wat is EHS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sinds de jaren 80 is de stralingsbelasting om ons heen enorm toegenomen. Je ziet het niet, ruikt het niet, maar het is er wel. Binnen- en buitenshuis. De grootste bronnen in huis zijn:

  • Wifi router
  • Draadloze huistelefoon of babyfoon (DECT)
  • Mobiele telefoons en tablets
  • Zonnepanelen (omvormer)
  • Energiezuinige CV-ketels

En buitenshuis:

  • Zendmasten voor mobiele communicatie
  • C2000 masten van politie, ambulance en brandweer
  • Digitenne en DAB+ (zenders voor digitale televisie en radio)
  • Zendamateurs
  • Hoogspanningsleidingen

In woningen kunnen meer dan 10 typen stralingsbronnen aanwezig zijn. Hoogfrequente velden van zendmasten, elektrische velden van stroomkabels, magneetvelden van inductiekookplaten en netvervuiling van zonnepanelen of LED-lampen, bijvoorbeeld. Een deskundig stralingsonderzoek geeft hierover duidelijkheid en geeft advies t.a.v. te nemen maatregelen om de blootstelling meetbaar te verminderen.

Straling op de werkplek

In huis kan de blootstelling aan straling hoog zijn, op de meeste werkplekken is het niet veel beter. We werken in draadloze kantoortuinen met LED-verlichting, frequentiegestuurde ventilatie en verstelbare flex-bureaus. Of je werkt met complexe machines.

Dit wil niet zeggen dat er niets aan te doen is. Wij kunnen gelukkig prima stralingsarme werkomgevingen creëren die passen bij jouw overgevoeligheid. Ik werk samen met 4 technische collega’s.

Onderzoek en EHS

Er zijn inmiddels duizenden wetenschappelijke studies gedaan naar biologische effecten van elektromagnetische velden (EMV ofwel straling) op cellen, dieren en mensen. De studies geven sterke wetenschappelijke aanwijzingen dat straling diverse effecten heeft op ons lichaam. Dat is iets anders dan het causale verband aantonen tussen EMV en gezondheidsklachten.

Het werkingsmechanisme van elektromagnetische velden is namelijk nog niet precies bekend. Maar een deel van de mensen krijgt er wel degelijk gezondheidsklachten van. Variërend van neurologische klachten als hoofdpijn, concentratieverlies, zichtproblemen en depressie tot neurodegeneratieve ziekten als: Dementie en Altzheimer. Straling kan ook leiden tot DNA-breuken, waaronder kanker.

Richtlijnen voor straling in Nederland

Er bestaan geen wettelijke normen voor niet-ioniserende straling in Nederland. Alleen richtlijnen. De Nederlandse overheid volgt het advies van de Gezondheidsraad om de aanbevelingen van de ICNIRP[i] aan te houden. Die gaan echter alleen uit van thermische (opwarmings) effecten.

Uit onze praktijk blijkt dat mensen soms al van één miljoenste van deze blootstellingswaarden gezondheidsklachten kunnen krijgen.

Wij toetsen daarom aan de meetwaarden van het Duitse IBN – de SBM2015[ii]. Deze zijn door bouwbiologen opgesteld en in samenwerking met artsen en team van wetenschappers uit diverse disciplines. De limieten van de SBM2015 liggen ver onder die de Nederlandse overheid volgt in de Richtlijn 2013/35/EU. Zij blijken een goede richtlijn om mensen met stralingsklachten weer te laten herstellen.

Meer bronnen over EHS

Hieronder enkele sites om verder te lezen. Ook over 5G.

https://ehtrust.org/ Internationaal overzicht van de wetenschap rond EMV
https://www.stopumts.nl/ Nederlands overzicht studies en internationale ontwikkelingen
https://stichtingehs.nl/ Nederlandse site over EHS en EMV
https://www.hugoschooneveld.nl/ Wetenschappelijke duiding van biologische en technische aspecten van EMV. In dit blog van Hugo Schooneveld staat een biologisch model t.a.v. de perceptie van stralingsbronnen in ons lichaam.
https://stralingsbewust.info/ Verzamelpunt voor informatie en nieuws over straling
https://www.ggdghorkennisnet.nl/ Visie GGD over hulp bij EHS
https://ggz.nl/5g-een-netwerk-van-mogelijkheden-en-risicos/ Visie GGZ over gezondheidsrisico’s
https://www.Kennisplatform.nl/ Officiële site van de Nederlandse overheid over EMV
https://www.gezondheidsraad.nl/  Zoek met trefwoord EMV.

[i] ICNIRP: http://www.icnirp.de/documents/emfgdl.pdf

[ii] http://www.baubiologie.de/site/wp-content/uploads/richtwerte-2015-englisch.pdf

Meer weten over EHS? Download hier het gratis e-book!

Elektrostress, wat is het en wat doe je eraan?

Je kunt door veel oorzaken vage, onverklaarde klachten krijgen. Eén van die oorzaken is straling, of beter gezegd: elektromagnetische velden. Een leven zonder elektrostress begint bij je thuis. In dit E-book vind je informatie en tips die je daarbij kunnen helpen.