Al 23 jaar werk ik aan oplossingen voor elektrogevoelige mensen. We zijn een heel eind. We weten steeds meer van stralingsbronnen en wat je daar praktisch tegen kunt doen. Hoe je je EHS-profiel ontdekt en je huis en je werkplek daarop kunt aanpassen. Hoe je draagvlak krijgt bij je werkgever, je familie en buren. Maar een belangrijk puzzelstuk ontbrak: hoe kan ik mijn overreactie zelf verminderen?

Een antwoord hierop heb ik gevonden in de vorm van een neuroplastische training, gebaseerd op het werk van dr. Paul Bach-y-Rita, dr. Michael Merzenich en dr. Joe Dispenza.

Stel je eens voor…

Je loopt naar buiten en gaat de straat op. Een man die mobiel belt passeert je. Je schrikt… en er gebeurt niets. Geen klachten, geen elektrostress.

Je gaat naar de supermarkt. De wifi daar slaat altijd op je ogen en oren. Je loopt naar de groenteafdeling. Geen EHS-symptomen. Je vindt het nog spannend, maar voelt je prima. Is de wifi soms uitgezet? Nee. Geen vermoeidheidsklachten, ook niet daarna.

En we gaan verder. Als je het wegtrainen van de klachten in de vingers hebt ontstaat er meer ruimte in je hoofd. Je krijgt energie voor andere dingen. Je vraagt je af wat je wilt met je leven. Wat wil je graag doen? Welk werk of hobby past het beste bij je? Welke relaties wil je verbeteren, waar zou je naar toe willen reizen? In de follow-up gaan we met deze levensthema’s aan de slag. In de groep vind je steun, inspiratie en plezier.

Is EHS dan toch een psychische aandoening?

Absoluut niet. Lage doses elektromagnetische straling (en chemische stoffen) kunnen al leiden tot zeer ernstige, aantoonbare, somatische klachten. De basis van herstel van EHS- en MCS-klachten blijft dus onverminderd: bron weg, klacht weg. Pas als dit thuis gerealiseerd is heeft het zin om een vorm van neurale training te overwegen.

Iets voor jou?

Voor wie is de training bedoeld?
Voor mensen met EHS- en MCS-klachten, maar ook andere chronische aandoeningen die hun woonsituatie hebben aangepast en het daar redelijk tot goed kunnen uithouden. Die de gedachte willen aannemen dat je zelf iets aan je overgevoeligheid kunt doen – en dat jij een gezond en gelukkig leven kan leiden. Dit is een paradigmashift.
Inmiddels blijkt dat het programma goed werkt bij:

 • elektrohypersensitiviteit, EHS
 • overgevoeligheid voor chemische stoffen of geuren, MCS
 • overgevoeligheid voor licht, of geluid(en)
 • doorlopend gestrest zijn, niet tot rust kunnen komen
 • voedselintoleranties
 • fybromyalgie, FM
 • chronisch vermoeidheidssyndroom, CVS
 • andere somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten, SOLK klachten

Wat is neuroplasticiteit?
Het begrip bestaat al een aantal jaar. We lezen er weinig over, terwijl de mogelijkheden voor medische toepassingen veelbelovend zijn. Je kunt meer lezen over de wetenschappelijke inzichten in mijn blog.

Is de training voor iedereen met chronische klachten geschikt?
Nee, helaas niet. Je hebt een redelijke tot goede thuisbasis nodig waar je niet (meer) in de overlevingsstand zit. Je moet je kunnen concentreren en op jezelf kunnen reflecteren.

Tovert het al mijn klachten weg?
Nee, zeker geen toveren, maar grondig met jezelf aan de slag. De eerste verbeteringen merk je tussen de eerste dag van de Bootcamp en uiterlijk 2 maanden daarna.

Krijg ik geen terugslag na de driedaagse training?
Ietsjes, maar je wilt niet meer terug omdat je nu weet dat je je stressrespons zelf tot rust kunt brengen. Bovendien is er het 6-maands ondersteuningsprogramma met elke week contact dat helpt om de resultaten te behalen. NB: het kan zijn dat je op sommige klachten nog wat langer moet trainen. Dit kan prima op eigen gelegenheid. Heb je extra stimulans of inspiratie nodig, dan zijn er vervolg-zoomsessies.

Wat vraagt het van mij?
Een goede, bedrade Zoom-verbinding, de cursuskosten en inzet gedurende de training. En dan de commitment om zelf thuis te oefenen, ca. 6 maanden lang een uur per dag (op papier, niet digitaal). Elke week krijg je 1 uur extra ondersteuning samen met je cursusgenoten.

Programma Bootcamp

Bootcamp Neurale Training EHS op 17 maartDe eerstvolgende 3-daagse neurale Bootcamp vindt plaats op:

19, 20 en 21 januari 2022 LIVE! Locatie: Centrum “De Ruimte” in Vierhouten (Veluwe).

De training wordt gegeven op drie aaneengesloten dagen via gezamenlijke sessies in een stralingsarme cursuszaal. Ik geloof in leren via hoofd, lichaam en ziel. Het programma is dus interactief, levendig en met humor. We benaderen elkaar met meedogenloze compassie.

Dagindeling
Op woensdag, donderdag en vrijdag vinden de groepssessies plaats van 9:00 tot ca. 16:30 uur. Je krijgt opdrachten tussendoor en we houden regelmatig pauze met leuke interventies. NB: houd er rekening mee dat je ‘s avonds – individueel – opdrachten maakt (op papier)!

Huiswerk vooraf
Na je definitieve inschrijving ontvang je huiswerk dat je vooraf dient te bekijken en te maken. Dat duurt ca. 4 uur.

Wat kost het?

De cursuskosten voor deze bootcamp zijn: € 1.895,00 incl. 21% BTW (€ 1.566,12 excl. BTW)

Hierbij is inbegrepen:

 • 3-daagse live Bootcamp Neurale Training EHS  in een groep van 5 tot 8 deelnemers
 • Cursusmap en handouts
 • Lunches en diners, koffie, thee, sap, versnaperingen
 • Excl. overnachting. Je kunt op het terrein overnachten voor € 22,- of € 35,- p.p.p.n.

Extra ontvang je:

 • 6 maanden ondersteuning: 4 maanden 1x per week via Zoom en daarna nog 2 maandelijkse Zoom-sessies
 • 2 persoonlijke coachgesprekken met Carolien
 • een uitnodiging voor de  jaarlijkse Terugkomdag met alle andere BNTE-deelnemers.

NB: Het kan zijn dat je beseft dat je geknipt bent voor deze training, maar dat dit bedrag onoverkomelijk voor je is. In dat geval kan ik misschien een individuele regeling met je treffen. Stuur mij een e-mail, dan bekijken we de mogelijkheden.

UWV

Sommige deelnemers hebben de Bootcamp vergoed gekregen door het UWV. Bespreek dit op het werk met je leidinggevende of bedrijfsarts.

Ja, ik heb belangstelling

Super!  Het werkt als volgt. Stuur mij een e-mail zodat we een belafspraak kunnen maken. Misschien heb je direct enkele vragen. In het gesprek bekijken we of dit iets voor je is. Zo ja, dan ontvang je een inschrijflink. Na betaling sta je op de lijst. Zo nee, dan bespreken we andere wegen naar herstel. Ik hoor graag van je!


Wat zeggen eerdere deelnemers over de bootcamp?

Bekijk de video-pagina met ervaringen van deelnemers of lees onderstaande reacties:

— ‘Ik geloof en vertrouw er op dat ik ALLE triggers kan wegtrainen. Weg met PDS, voedselintoleranties en pijnklachten. Ik ga in oktober een training geven. En dan kan ik er heen vliegen, eten in het vliegtuig, lekker slapen in het hotel […]’

— ‘Ik heb RUST en voldoening gekregen.’

— ‘Ik voel me ontspannender, ik kan beter loslaten, de dingen laten zoals ze zijn. Ik heb geleerd om mezelf een applaus te geven, keileuk! Ik voel me dankbaar.’

— ‘Ik heb de hele cursus achter de computer kunnen volgen, dat had ik niet verwacht.’

— ‘Ik denk de komende maanden een flink eind op weg te zijn naar een gewoon, normaal leven. Ik denk mijn leven terug te krijgen. De vrijheid te hebben om zelf te kiezen wat ik wil doen en te gaan waarheen ik wil: bij mensen op bezoek, winkelen, wandelen, in een hotel of huisje logeren, en strakjes verhuizen naar een rustig huis in een mooie, natuurlijke omgeving met aardige mensen om me heen.’

— ‘Ik word volledig gezond. Gezonder dan ik ooit geweest ben. Blakend van geluk en gezondheid. En dat werkt ook door in mijn zoon.’

— ‘Ik ben zeer verrast. Het werkt SUPER. Bedankt Carolien. Top dat je dit op het spoor bent gekomen. Ik gun het vele anderen.’


Je kunt je onderaan deze pagina aanmelden voor de nieuwsbrief, zodat je als eerste op de hoogte bent van nieuwe trainingen.

Kun je in de tussentijd niet wachten? Download hier het gratis e-book over EHS!

Elektrostress, wat is het en wat doe je eraan?

Je kunt door veel oorzaken vage, onverklaarde klachten krijgen. Eén van die oorzaken is straling, of beter gezegd: elektromagnetische velden. Een leven zonder elektrostress begint bij je thuis. In dit E-book vind je informatie en tips die je daarbij kunnen helpen.