Wetenschappelijke ontwikkelingen rond neuroplasticiteit

De Bootcamp Neurale Training EHS maakt gebruik van neuroplastische technieken. Veel mensen vragen zich af wat ‘neuroplasticiteit’ nu eigenlijk is. Het begrip bestaat al een aantal jaar. We lezen er maar weinig over, terwijl de mogelijkheden voor medische toepassingen veelbelovend zijn. Ook voor mensen met EHS en MCS.

Daarom heb ik Hugo Schooneveld gevraagd om wetenschappelijke inzichten over neuroplasticiteit op te zoeken en te duiden. Hieronder in het kort zijn uitleg en verwijzing naar bronnen.

Wat is neuroplasticiteit eigenlijk?
“Een pasgeboren baby heeft hersenen met nog weinig differentiatie van zenuwcellen (neuronen) en zenuwbanen. Tijdens de ontwikkeling groeien de verbanden tussen hersendelen omdat meer lichamelijke en cognitieve functies moeten worden aangestuurd. Ook veranderen functies met het ouder worden, zo ook de hersenstructuur. Zenuwbanen komen en gaan doordat neuronen plastisch zijn en zich steeds aanpassen aan veranderde behoeften.

Cognitieve problemen, zoals een angststoornis of reacties op een milieutrigger, ontstaan geleidelijk en gaan gepaard met ‘ingeslepen’ fysieke veranderingen van de hersenstructuur. Verlichting van de klachten is mogelijk door training op de ontwikkeling van positieve associaties bij confrontatie met de oude alarmsignalen. Daarbij ontstaan nieuwe neuronale circuits. In de bootcamp wordt van dit principe gebruik gemaakt. Deelnemers leren om hun EHS-reacties te blokkeren en om met verschillende interventies een nieuwe, gezonde toekomst te scheppen.

Wetenschappelijke basis
Deze technieken hebben een stevige wetenschappelijke basis, zoals uitgelegd in de volgende publicatie van Michael Merzenich: Brain plasticity-based therapeutics. Pittige kost. Lees met name vanaf ‘Impediments for delivering these new treatment strategies to patients in need’ om te begrijpen waarom deze technieken nog weinig in medische kringen worden toegepast.

Of bekijk onderstaande video van Merzenich: How Brain Plasticity can change your life. Interessant vanaf 6:43 min. waarin hij uitlegt dat neuroplasticiteit zelfs bepaalt wie jij bent. Verouderings­processen zijn tegen te gaan met behulp van neuroplastische training (vanaf 21:30 min.).

Bootcamp Neurale Training EHS

Van 19 t/m 21 januari 2022 is de volgende live! 3-daagse Bootcamp Neurale Training EHS. De training geeft je tools om jouw overactieve limbisch systeem (deel van de hersenen) weer rustig te krijgen. Door de stressrespons terug te dringen kun je je zelfs in de openbare ruimte weer oké voelen zonder klachten te ervaren. Het kan echt! Ik sta steeds weer versteld van de resultaten.

Wil je weten hoe neuroplastische training kan helpen om jouw EHS- of MCS-klachten te verminderen? Stuur mij een e-mail, dan maken we een belafspraak.