Wat zijn overgevoeligheden?

Verschil tussen allergie, intolerantie en sensitiviteit

In Nederland behoren allergische ziekten tot een van de meest voorkomende chronische aandoeningen. Bij een allergie ziet je lichaam onschuldige eiwitten, zoals eiwitten in pollen of voedsel, als ‘indringers’. Je immuunsysteem komt in actie en maakt antistoffen (IgE) aan tegen die eiwitten. Bekende soorten allergieën zijn hooikoorts, huisstofmijt, een allergie voor huisdieren. Daarnaast voedselallergieën zoals voor pinda’s, lactose of sulfiet.

Een intolerantie heeft niets met je afweersysteem te maken. Als je intolerant bent is je lichaam niet in staat om een voedingsmiddel of bestanddeel daarvan goed te verteren, zoals een intolerantie voor lactose.

Je kunt ook ‘sensitief’ zijn voor een voedingsmiddel, bijvoorbeeld gluten. Dan heb je niet de ziekte coeliakie maar krijgt wel klachten na het eten van gluten.

Hoe het komt dat er steeds meer allergieën zijn, is niet door één factor te verklaren. Onder meer de ‘westerse leefstijl’, luchtvervuiling, hygiëne en genetische gevoeligheid lijken een rol te spelen. Dat milieufactoren zoals chemicaliën en straling van invloed zijn op overgevoeligheden is in Nederland een vrijwel onbekend vakgebied.

Invloed van straling op andere overgevoeligheden

Elektrogevoeligheid, overgevoeligheid voor stralingsbronnen, kan van invloed zijn op andere intoleranties en allergieën. De Natuur Diëtisten Nederland (NDN) onderschrijft dit.

Volgens dr. Hugo Schooneveld van Stichting EHS zit het zo:

“Ons lichaam staat bloot aan allerlei invloeden van buiten af. Lucht, licht, geluiden, chemische stoffen, metalen, voedselcomponenten, bacteriën en schimmels, noem maar op. Die werken elk op een andere manier op ons lichaam in. Wat ze gemeenschappelijk hebben is een invloed op het centraal zenuwstelsel (CZS).”

Zie ook de afbeelding hieronder.

Straling is een omgevingsfactor

Wat de invloed van kunstmatige elektromagnetische velden (straling) is, is nog onvoldoende onderzocht. Wat zeker is: als elektrogevoeligheid in het spel is bij jou, dan helpt straling verminderen bij een scala aan andere overgevoeligheden. Soms verdwijnen ze zelfs als sneeuw voor de zon! Het is dus de moeite waard om hier naar te kijken.

Nog een keer hartstikke bedankt Carolien, voor alle aandacht die we tijdens alle zoomsessies van jou mochten ontvangen! Met als eindresultaat een mooie verrijking van mijzelf en het terugdringen van mijn EHS. Ik ben er heel blij mee. Een belangrijke stap in mijn leven! :-

Bert

Carolien, jij bent de tiende therapeut die ik heb gehad. Na jaren zoeken eindelijk een oplossing!!

Sarah

De Bootcamp cursus heeft mij weer verder gebracht in de genezing van mijn kwaal: gevoeligheid voor straling en magnetisch veld. Carolien is heel professioneel en geeft je de juiste ‘tools’ om zelf aan de slag te gaan. Ze leert je om het helende proces in je brein zelf ter hand te nemen. Het materiaal is veelzijdig: een bruikbaar werkboek, video’s, boeken en meditatietips. Maar vooral de steun van de coach en de anderen in de groep zijn van grote waarde.

Ik kan deze cursus van harte aanbevelen!

Marijke

Meer weten over elektrogevoeligheid?

Lees hier meer over elektrogevoeligheid