Kerstoverzicht EHS

Wat een bewogen jaar!
23 is mijn geluksgetal, ik was zo benieuwd wat dit jaar ons ging brengen.

Een jaar van verdergaande digitalisering en energietransitie,
van elektrische auto’s en bussen – en dus laadstations,
Steeds meer zonnepanelen en warmtepompen,
Nieuwe iPhones die niet meer uitgezet kunnen worden,
Veel meer zendmasten

En ook steeds meer nul-energiewoningen die hun naam eer aan doen: ‘ik heb hier nul energie’, volgens de elektrogevoelige bewoonster waar ik kwam meten.

Je zou er moedeloos van worden.

Is dat het? Nee, er is gelukkig ook veel goed nieuws:

Bij het Kennisplatform EMV en Gezondheid waait een andere wind. Steeds meer aandacht voor elektrogevoeligheid en samen met maatschappelijke organisaties kennis ontwikkelen. Dat is terug te vinden in het Symposium van 29 november en de Denkgroep Netvervuiling die ik mocht opstarten met het Wetenschapsforum en Communicatieforum binnen het Kennisplatform. Een Q&A over netvervuiling plus wat je daar als elektrogevoelige tegen kunt doen lees je binnenkort op hun site.

Stichting EHS heeft zich enorm ingespannen, onder meer om EHS als handicap erkend te krijgen bij het College voor de Rechten van de mens. Met 3 belangrijke resultaten. Tip: neem deze info mee op gesprek bij jouw gemeente of werkgever om je vraag om hulp kracht bij te zetten.

Onze branchevereniging Vemes draait als een lier. Het is een feest om daar deel van uit te mogen maken. Wat een hoop kennis en ervaring! Met als één van de toppers natuurlijk het themanummer Elektromagnetische Velden van het tijdschrift Milieu. Ons volgende project is een heuse opleiding tot EMV-meetspecialist. Word jij onze collega? Stuur me een mailtje als je geïnteresseerd bent.

En volgend jaar gaan de smartphones de scholen uit…

Met dit lijstje doe ik natuurlijk mensen te kort. Misschien jou ook wel. Er zijn nog zoveel meer initiatieven.

En 2024?

Omdat ik 25 jaar in de stralingswereld meedraai doe ik je een voorspelling. Wij zijn als elektrogevoeligen over het kritieke punt naar erkenning heen. De sneeuwbal is over de drempel en rolt nu van de helling af naar beneden. Steeds harder en alsmaar groter. Als we (jij dus ook) ons gewoon blijven inzetten voor EHS, zullen we steeds meer gehoor krijgen. Helemaal als we elkaar onderling blijven versterken 😉

En ik?
Ik kan niet wachten om in mijn volgende Bootcamp met jou in januari aan de slag te gaan. Een vernieuwd programma met meer body & mind. Een zachtere insteek die nog beter gaat werken voel ik al. Consequentie: je hoeft je huis lang niet zo ver aan te passen op straling om je beter te voelen. Dat scheelt veel gedoe en kosten. Dus, mocht je de Bootcamp nog niet gedaan hebben dan is dit je kans. Petra Vriens volgde het programma eerder dit jaar en omschrijft het zó in deze kersverse video:

 

Rest mij om jou hele fijne Kerstdagen toe te wensen en een gezond en gelukkig Nieuwjaar!