Eén op de vijf Nederlanders is bezorgd over straling

Eén op de vijf Nederlanders maakt zich zorgen over de gevolgen van straling voor de gezondheid, zo meldt Hart van Nederland en valt te lezen in een artikel in Trouw van 27 juli. En die bezorgdheid is gegrond. Naar schatting 7% van de Nederlanders ervaart namelijk nu al gezondheidsklachten door straling. Het meest gevreesd worden zendmasten. Nu 5G wordt uitgerold gaf dit KPN aanleiding om hier een 4-delige documentaire over te maken. De zogenaamde voor- en nadelen werden tegen elkaar afgezet. Eén item ging over elektrogevoeligheid (EHS), waarbij ik werd geïnterviewd door Luuk Dresen. Je kunt de video hier bekijken.

5G is echt anders dan 4G
Wat ik tijdens het interview uitlegde was dat 5G een heel andere zendtechniek is dan 4G. Niet alles is in de video overgenomen, dus voor de volledigheid zet ik hieronder de vijf verschillen tussen 4G en 5G op een rijtje.

 1. Hoge frequenties
  Nu wordt 5G uitgerold op een paar lagere frequenties, vooral 700, 1400 en/of 2100 MHz. In de toekomst is het plan om naar de millimetergolven te gaan: 3,5 GHz en 26 GHz. Van deze hele hoge frequenties is nooit onderzocht hoe ze inwerken op onze huid en neurologisch systeem. Om deze frequenties maken we ons daarom het meeste zorgen.
 2. Andere modulaties en zendtechniek
  5G maakt gebruik van andere modulaties en zendtechnieken dan zijn voorgangers. Bij modulatie moet je denken aan de ‘taal’ waarmee uitgezonden wordt. De nieuwe modulaties hebben veel steilere pieken en dalen om snel, veel pakketjes data te kunnen verzenden. Ook van deze pieken is niet bekend wat ze met onze gezondheid doen. Daarnaast zijn ze lastig te meten.
 3. Bundelvorming
  5G zal in de toekomst gebruik maken van bundelvorming. Dit betekent dat de beller met een 5G toestel een gerichte ‘bundel’ met data vanuit de zendmast naar zich toe trekt. Hiervan zeggen de providers en het Kennisplatform EMV dat dit een efficiëntere techniek is, die minder stralingsbelasting geeft. Maar dat is nog maar helemaal de vraag. Niemand weet hoe deze lokale, maar sterke bundels op ons in gaan werken. Je kunt meer lezen over de technische aspecten van 5G op de website www.HugoSchooneveld.nl.
 4. Hogere blootstelling aan zendsignalen
  In tegenstelling tot wat wordt beweerd, zal de stralingsbelasting met ongeveer een factor 100 toenemen. Daarin is meegerekend: het zendvermogen van de bestaande 4G masten die naar 5G omgebouwd worden, de nieuwe array-masten, de small cells die aan de lantaarnpalen bevestigd gaan worden en het Internet of Things in de openbare ruimte en in de woningen zelf. Dat is nogal wat.
 5. Dekkingsgraad
  De telecomproviders hebben met de Rijksoverheid afgesproken dat toegewerkt zal worden naar een 5G-dekking van 98% van Nederland. Dat bereik is er nu niet, dus dat is slecht nieuws voor elektrogevoeligen. Waar moeten die straks gaan wonen? Vandaar dat de maatschappelijke organisaties (Stichting EHS, StralingsBewust, CPLD vereniging) pleiten voor een witte zone van 2% grondoppervlak per gemeente waar geen dekking is van 5G. In die zone kunnen elektrogevoeligen terecht, mochten ze daar behoefte aan hebben.

Gezondheidsklachten melden
Aangezien 5G dus echt een andere zendtechniek betreft, is het van groot belang dat de effecten hiervan op de volksgezondheid goed worden gemonitord. De overheid heeft geen centraal meldpunt dat dit soort klachten van burgers in kaart brengt. Gelukkig heeft Stichting EHS haar Meldpunt onlangs verder uitgebouwd. Dus heb je klachten of zorgen over (5G) straling? Meld ze alsjeblieft bij het Meldpunt EHS. Honderden anderen gingen je al voor. Bij voorbaat dank!

Wil je meer weten over wat je kunt doen bij stralingsklachten? Maak dan hier vrijblijvend een afspraak. Ik help je graag!