Symposium Digitalisering en Energietransitie
Een kentering, anders kan ik het niet noemen. Wat heerlijk verfrissend om de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse banken Medy van der Laan (voormalig staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) een vlammend betoog over erkenning van EHS te horen geven. Ze is ervaringsdeskundig, zo blijkt. Ze wordt ziek in elektrische auto’s. Krijgt hoofdpijn in zalen met 14 draadloze microfoons. Voelt zich thuis niet meer lekker na installatie van een warmtepomp… hoe herkenbaar.
Wat wil ze ons meegeven?
‘Mensen met EHS-klachten zijn de kanaries in de kolenmijn. Neem hen serieus. Intensiveer onderzoek naar de relatie tussen straling en gezondheidsklachten. Wacht niet op het ultieme bewijs, maar wees ‘better safe than sorry’. Informeer de samenleving over straling en zet een uitknop op elk apparaat dat straling uitzendt.’
Ook de rest van het programma van het symposium Digitalisering en Energietransitie mocht er zijn.
Ton Rombouts (voorzitter Kennisplatform EMV en Gezondheid) sprak over dienend leiderschap, vanuit de Benedictijnse stuurmanskunst. Dit begrip bestaat uit 2 elementen: dienen en… luisteren. De nieuwe missie en visie van het Kennisplatform is dan ook verschoven: van alleen maar ‘duiden van wetenschap’ aan de burger naar ‘talenten in de maatschappij beter inzetten’. He, wacht, dat gaat over ons. Krijgen we eindelijk gehoor? Ja! Als het goed is.
Geen woord teveel gezegd in de aankondiging over Eppo van Nispen, directeur van museum Beeld & Geluid, gastheer van het Symposium. In een razendsnelle explosie van beelden pleit hij voor maatschappelijke verbinding in een digitaliserende wereld. Wat een netwerk heeft die man! En wat een tempo!
We moesten hier even van bijkomen.
Even later Gemma Nust en Tristan Simon van Gemeente Amsterdam. In 2050 heeft Amsterdam 3x zoveel stroom nodig als nu. Veel protest van omwonenden in Uilenburg waar een elektriciteitsstation moet worden uitgebreid. De Gemeente is terecht trots op het inspraakproces. Het station wordt iets verplaatst zodat de stralingsbelasting van magnetische velden zo min mogelijk toeneemt. Jan Hulsbos (de Bouwbioloog) merkt fijntjes op dat alle harmonischen in de bekabeling boven de 2 kHz niet worden meegenomen in de berekeningen? Nee, dat klopt. Dat is jammer, want juist die signalen kunnen tot klachten leiden bij elektrogevoeligen. Maar goed, daarvoor is Gemeente Amsterdam niet aan zet natuurlijk. Dat zouden we landelijk moeten aankaarten.
Valerie Frissen is directeur van het SIDN fonds. Deze zet zich in voor een sterk, open en vrij internet voor iedereen. Valerie ligt helder toe hoe het maatschappelijk middenveld in Nederland verbrokkelt en welke gevolgen dit heeft. Het internet draagt daar helaas soms aan bij. Denk aan online ontwikkelingen als informatiemanipulatie, online haat en cyberbedrog. Aan de andere kant biedt het internet kansen: verhogen van de beschikbaarheid aan informatie en opkomst van openbare platforms. Al kunnen deze ook weer nadelen hebben, denk aan onduidelijke normen, wetteloosheid en afzondering. Jan Hulsbos pakt na afloop de microfoon: deze digitalisering hoeft toch niet draadloos te zijn, maar kan toch ook via de kabel?… Ja, goed punt!
Last maar zeker not least: de presentatie van Peter-Paul Verbeek, rector van Universiteit van Amsterdam. In een serie prachtige sheets pleit hij voor een ‘tussenruimte’. Zijn glasheldere boodschap: de samenleving verwetenschappelijkt, de wetenschap vermaatschappelijkt. ‘Universiteiten hebben geen monopolie op wetenschap’. Dit brengt ‘onvermijdelijke spanningen’ met zich mee, over en weer. Die moeten we niet uit de weg gaan. Universiteiten en maatschappij moeten met elkaar in gesprek en zich opnieuw verhouden tot elkaar waar het gaat over kennisontwikkeling.
Ook uit deze lezing voel ik die nieuwe wind waaien. We doen er toe. De kennis die aanwezig is bij ons, iedereen die bij EHS betrokken is, is zo waardevol. Die helpt de wetenschap verder. Eindelijk erkenning voor ons en onze visie op oplossingen.
Op Kennisplatform.nl zal binnenkort het verslag van dit symposium verschijnen.
Had jij hier ook bij willen zijn?
Wil jij ook mooie symposia volgen? Of naar andere plekken met veel straling? Dat kan.
Als je ‘m nog niet gedaan hebt, schrijf je dan nu in voor een Bootcamp Neurale Training. Dat kan individueel of in groepsverband. De volgende groepssessie start op 22, 23 en 24 januari 2024. Wacht niet te lang want vol is vol.
De Bootcamp helpt niet alleen bij EHS-klachten maar voor elk soort overgevoeligheid of chronische aandoening.
Graag tot ziens!