Stop 5G, eerst onderzoek naar gezondheidsrisico’s

Op zaterdag 18 april nam Niels Lunsing van Blik op de Maatschappij een podcast met mij op. De aanleiding was het artikel in het AD over mijn zorgen ten aanzien van 5G. Er is in de media veel aandacht voor 5G en gelukkig zijn er ook steeds meer tegengeluiden te horen. Is 5G wel veilig? Zorgt het niet voor gezondheidsrisico’s? Hoe zit het met onze privacy? Niels had zich goed voorbereid en het was heerlijk om er zo open over te praten. Je kunt de podcast met mijn visie over 5G onderstaand beluisteren.

De tijd heeft ons ondertussen ingehaald want op 28 april lanceerde Vodafone als eerste 5G. Dit betekent dat een deel van de 4G-signalen zijn omgebouwd tot 5G (1800 MHz). Ja, daar schrik ik ook van.

Veel Nederlanders hebben nu al stralingsklachten
In 2013 bleek uit een officiële steekproef dat 7% van alle Nederlanders gezondheidsklachten krijgt door straling. Dat zijn ongeveer 1 miljoen mensen. Nu al, zonder 5G dus. Zij klagen over bijvoorbeeld hoofdpijn, slaapproblemen, concentratiestoornissen of pieptonen in hun oor. Als zij uit de buurt van de bronnen zijn, verdwijnen hun klachten weer.

De richtlijnen voor zendsignalen liggen nu al een miljoen keer te hoog
In de praktijk merk ik dat mensen al klachten krijgen bij 10 µW (microWatt) per m2 aan zendsignalen. De richtlijn vanuit de Nederlandse overheid is 61 Volt per meter. Omgerekend is dat 10.000.000 µW/m2. En daar zit het probleem.

Volgens het Antennebureau is de gemiddelde blootstelling bij mensen in huis op dit moment 1 Volt per meter. Dat is omgerekend 2500 µW/m2, dus een factor 250 keer te hoog voor elektrogevoelige mensen. 5G komt daar nog bovenop.

Onbekende effecten 5G
Niemand weet wat het effect van deze nieuwe technieken op mensen is. Sterker nog: er is nog geen enkel onderzoek uitgevoerd naar de effecten van 5G op dieren, planten of zelfs cellen. Prof. Hans Kromhout, voorzitter van de commissie EMV van de Gezondheidsraad, vindt dat ook vreemd. Hij zegt daarover in De Telegraaf van 23 maart:

“Je ziet dat regeringen zoiets als 5G het liefst stimuleren. Ze willen het vermarkten. Er zit een groot economisch belang bij. Maar het staat haaks op hoe we met andere blootstellingen – chemische stoffen, bestrijdingsmiddelen, medicijnen – omgaan. Daarvoor bestaat zeer strikte regelgeving. Hier heb je een enkele norm, de ICNIRP-norm, die volledig gebaseerd is op opwarming, en er worden wat metingen gedaan in de buurt van 5G zenders, zoals je in het RIVM-rapport over 5G ziet. Er wordt geen blootstelling van individuen gemeten, geen toekomstscenario’s van blootstelling doorgerekend en geen eventuele gezondheidsrisico’s geschat. Dat moet anders”, zegt hij stellig. “Nu hobbelen we achter de ontwikkelingen aan. Maar je moet de industrie niet zomaar zijn gang laten gaan. Weldoordachte afwegingen vooraf van zegeningen versus risico’s zijn ook in dit dossier noodzakelijk.”

Kort geding Stop5GNL tegen de Nederlandse overheid
Op 4 mei was de zitting van Stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse staat. De stichting pleit om de uitrol van 5G te stoppen totdat onafhankelijk onderzoek gezondheidsrisico’s uitsluit. Daar ben ik het volledig mee eens. Meerdere landen om ons heen hebben inmiddels al een moratorium op 5G gezet. Ik vond het erg interessant om de maar liefst twee uur durende zitting via de livestream te volgen. Op 25 mei volgt de uitspraak. Wij zijn benieuwd!

Je kunt onderstaand de podcast beluisteren met mijn visie op de ontwikkelingen rondom 5G. Wil je meer weten over wat je kunt doen bij stralingsklachten? Maak dan hier vrijblijvend een afspraak.

https://soundcloud.com/niels-lunsing/5g-richtlijnen-miljoen-keer-te-hoog