Artikel in AD: ‘Carolien wijst op gevaren van 5G’

Ik zie de toon in de media veranderen. Was het in 1998 nog zo dat ik werd weggezet als iemand met een aluminium hoedje (wat ik ze niet kwalijk neem want zo’n hoedje had ik ook), nu met 5G is alles anders. Zaterdag is de manifestatie tegen 5G, wauw. Wat een aandacht voor straling ineens in de media!

Interview AD
Bernie van Unen van het AD belde mij op en vroeg om een interview bij mij thuis. Ik ben wat sceptisch, want ik heb vaker ‘5G-gekke’ journalisten aan de lijn. Je weet nooit uit welke hoek de wind waait. Maar nee, dit keer is het prima. Bernie is oprecht, geïnteresseerd en de vragen krijg ik vooraf te lezen. Complimenten aan Bernie en William, de fotograaf.

Zoals het stukje leest, zo ging het gesprek ook echt. Klopt, ik woon ver van zendmasten in ons dorp. Ja, we hebben niets aan het toeval overgelaten 18 jaar geleden. Yep, het huis is stralingsarm. En ja, stralingswerende kleding helpt mij in publieke ruimtes.

En dan over 5G
Ik ben niet tegen technologie hoor, laat ik dat voorop stellen. Maar 5G is ECHT heel wat anders dan 3G en 4G. Het zijn nieuwe, hele hoge frequenties, de modulatie is vervelend en we moeten maar afwachten hoe die 3D-bundels op ons lichaam gaan inwerken. En het plan is om het uit te rollen… zonder dat er ooit goed onderzoek naar is gedaan?! Dat kan niet waar zijn.

Dus ja, ik ga zeker protesteren. Niet zozeer omdat ik tegen ben – maar vooral omdat ik vóór gezondheid ben. Als ik zie hoeveel leed er nu al is met 3G en 4G. Naar schatting hebben zo’n 1 miljoen Nederlanders last van stralingsbronnen. En zoals mijn moeder zegt: ‘bij twijfel niet inhalen’.

Onderstaand kun je het artikel van het AD lezen.

Carolien wijst op gevaren van 5G: ‘In een café draag ik een stralingsveilige blouse’

De komst van supersnel (5G) mobiel internet: de Driebergse Carolien Schooneveld maakt zich daar grote zorgen over. Sterker nog, ze zal er alles aan doen om het mobiele 5G-netwerk buiten de deur te houden. En ze is niet de enige, wereldwijd wordt er zaterdag geprotesteerd tegen 5G, onder andere in Amsterdam.

AD, Bernie van Unen, 24-01-2020

De mobiele telefoon staat uit, maar toch blijft de stralingsmeter van Carolien Schooneveld bij haar thuis piepen. De smartwatch van de verslaggever blijkt de boosdoener. Schooneveld merkt het direct: ze voelt het aan haar lichaam, haar hartslag gaat omhoog. Ze heeft al jaren fysiek last van de gevolgen van straling.

Haar woning in Driebergen is dan ook stralingsvrij. Op de muren zit speciale verf die de straling tegenhoudt, alle computers zijn bekabeld, er is geen WiFi en ook de naaste buren hebben dat niet. Ze wonen ver van de zendmasten, op zo’n 800 meter.

De komst van 5G ziet ze als een grote dreiging. “Dit is een kantelpunt. Zoveel hebben we helemaal niet nodig. Een voorzichtige schatting is dat nu 500.000 mensen gevoelig zijn voor straling en fysieke problemen hebben. Met 5G zal dat aantal explosief stijgen naar 10 procent van de Nederlandse bevolking.”

Doodeng
In 1998 kreeg de Driebergse zelf de eerste verschijnselen, die ze wijt aan elektromagnetische straling (EMS). Ze liet bekers met koffie vallen, ze viel een paar keer van haar fiets. “Ik vond het doodeng. Toen kwam ik in het medische circuit terecht, maar daar konden ze niets vinden. Ook een bezoekje aan een psychiater leverde weinig op. Alleen dat ik geestelijk in orde was. Dat was wel geruststellend. Het zat dus niet tussen de oren. Totdat ik een keer bij mijn vader in Wageningen was. Nadat ze op de universiteit computers kregen, had hij veel last van migraine door straling. Toen viel het kwartje. Het is een omgevingsziekte. Bij een dierenweide werd naast mijn werk een versterkte telefooncentrale aangelegd en ik voelde het direct. Ik kon me niet meer concentreren, had spieruitval, mijn hartslag ging omhoog.”

Begeleiden
Ze begeleidt nu mensen die lijden aan deze ziekte. “Door een paar simpele maatregelen kun je zelf veel straling wegnemen. Schakel WiFi en de draadloze telefoon ’s nachts uit, gebruik de mobiele telefoon zo weinig mogelijk, ook elektrische apparaten als televisie en kookplaat niet te lang gebruiken en leg de mobiele telefoon niet naast je bed en al helemaal niet onder je kussen.”

Er is nog zo weinig bekend over 5G dat het niet verstandig is om dat in Nederland toe te staan, vindt Schooneveld. Problemen als stress, hoofdpijn, haaruitval, steken en tintelingen kun je volgens haar met een paar simpele ingrepen voorkomen. “Ik heb nu voor een bezoek aan een vriend of café een stralingsveilige blouse aan. Ook zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen, inductiekookplaten, het zijn allemaal stralingsrijke apparaten. Ze zijn klimaatvriendelijk, maar hebben erg veel straling. Het is geen leuk verhaal. Een zwangere vrouw kan maar beter niet te lang bij een inductieplaat staan. Dat is niet goed voor het ongeboren kind.”

Schooneveld waarschuwt Nederland. “Veel mensen beseffen dit niet. Ik pleit ervoor dat iedere gemeente een stukje grond zonder straling heeft. Daar kunnen wij naartoe verhuizen. Daarom is het protest tegen de komst 5G morgen in Amsterdam zo belangrijk. 5G is gevaarlijk en mag niet zo maar in Nederland worden uitgerold. Er zijn nog te veel twijfels.”

Bron: AD, Bernie van Unen
Fotograaf: William Hoogteyling