Op 14 april 2023 heb ik een stralingsmeting in het appartement van Nenske gedaan. Vraag hier een stralingsmeting aan!Nenske hield de meting en het daarop volgende coachingstraject nauwgezet bij. Dat heeft tot een bijzonder verslag geleid, dat ik met jullie mag delen. Haar verslag geeft een mooi beeld van hoe een coachingstraject er bijvoorbeeld uit kan zien.

Wat vooraf ging

Nenske mailde me op 31 maart 2023. Nenske is 66 jaar en woont al 4 jaar met haar man Jos in een appartement midden in Schoonhoven boven een gezondheidscentrum. Er was altijd wel een vermoeden dat ze gevoelig was voor straling. Modem en router zette ze voor de nacht altijd uit. Ze had ook geen DECT-telefoon in huis en geen wekkerradio. Ze zag dat er 14 netwerken in de nabije omgeving zijn! Het voelde een beetje hopeloos om in huis het modem uit te zetten wanneer er zo veel netwerken rondom haar aanwezig zijn.

Nenske en Jos wisten niet goed waar te beginnen en wat haalbaar is voor een betere kwaliteit van leven. Ze keken erg uit naar mijn komst. Nenske had al vele jaren ernstige gezondheidsklachten. Vermoeidheid, ernstige tintelingen in haar benen, een vol hoofd, ze kwam tot niets. Migraine, neuropathische pijn en Tinnitus. Tekort aan B12, dat spoot ze bij zichzelf in. Ze kwam niet aan sociale contacten toe, dat ging gewoon niet meer.

Gelukkig gaat het nu -na het coachingstraject- veel beter met Nenske. Onderstaand kun je haar verslag lezen.

Verslag van Nenske over de stand van zaken 3 weken na de EMV-meting

16 mei 2023

“Na de EMV-meting in april zijn we druk bezig geweest om de praktische aanpassingen die je hebt voorgesteld uit te voeren. Dat is vrij snel gelukt. Wifi is bijvoorbeeld hooguit 10 minuten per dag aan om de krant en berichtjes binnen te halen. Op onze mobiele telefoons kijken we een paar keer per dag zonder wifi en dan gaan de telefoons direct weer op vliegtuigstand. Jos gebruikt nu voornamelijk zijn bekabelde pc in plaats van zijn iPad en mobiele telefoon. Er is een vaste  telefoonlijn gekomen (Eco Modus Plus Dect) zodat ik zonder wifi kan bellen. Sonos blijft uit, homeplugs zijn verkocht.

Het heeft ons moeite gekost om alle informatie te verwerken. Vooral mijn hersenen hadden veel tijd nodig om de informatie te verwerken. Concentratie vraagt nog steeds veel energie. Opschrijven heeft geholpen bij het ordenen in mijn hoofd. We zijn beiden behoorlijk moe geworden van het verwerken van alle informatie.

Wat merk ik van de praktische aanpassingen? Opluchting, er is minder spanning in mijn lijf, die lijkt elke dag wat minder te worden. Tot nu toe is het zo dat ik dagelijks mijn bevindingen nog bijstel.

Ik ben minder verkrampt. Mijn energie zakt niet meer zo weg in de loop van de middag. De aanpassingen in huis door het draadloze uit te zetten of juist van een draad te voorzien zijn voor mij nog niet voldoende om 100% tevreden te zijn. Het lijkt een begin. Van het uitzetten van groepen in de meterkast ’s nachts heb ik ook nog resultaat gemerkt voor wat betreft het slapen.

We hebben wat meer tijd en rust nodig om alles te verwerken en eventuele consequenties voor het woongenot te overdenken. We willen ook van jou horen wat we kunnen verwachten van aanpassingen hier in huis. En of er bijvoorbeeld in Nederland betere plekjes zijn om te wonen met minder straling.

Conclusies

Ik slaap nu kwalitatief beter, kan langer opblijven, ben uitgeruster na de nacht, heb geen kramp in mijn benen gehad en een rustiger hoofd. Ik voel me niet meer zo afgesloten van de buitenwereld, heb weer vriendinnen gezien na lange tijd. Ik ben opener naar mijn omgeving toe.

Opvallend is het dat klachten die ik hier vier jaar terug als eerste kreeg terugkwamen. Alsof er een film wordt terug gedraaid in de tijd. Alsof ik nu weer directer reageer op straling omdat er minder opgebouwde stress in mijn lijf zit.

De tinnitus, de hoge fluit in mijn oren, hoofdpijn en de tintelingen in mijn benen zijn er nog dagelijks. In de avonden heb ik spiertrekkingen in mijn benen. Soms zijn er van die onverwachte, gemene steken in benen en armen, maar ze lijken inmiddels ook weer af te nemen.  ’s Nachts heb ik nog last van tintelende handen.

Mijn benen voelen sinds kort wel beter, minder stijf en strak, de tintelingen trekken minder hoog op. Enkele maanden terug voelde ik het tot in mijn liezen tintelen en waren ze strak en pijnlijk. Ik schrijf het toe aan de groepen die ’s nachts uit zijn dat ik minder last heb van strakke, stijve benen. Winterse koude heeft er ook invloed op.

De eerste vitaliteitsproblemen zijn gekomen na mijn schildklierontsteking in 2000. Dankzij medicatie hiervoor ben ik opgeknapt. Nadien accepteerde ik min of meer dat ik minder energie dan een ander heb.

Eerdere therapeuten die ik heb gehad:

Ik was al wat opgeknapt dankzij de internist/hematoloog dokter Hajo Auwerda van de B12 kliniek Amsterdam/Barendrecht die mij wekelijkse vitamine B12 injecties, B11 en hoog gedoseerd vitamine D voor heeft geschreven. Ik begrijp nu dat je vitaminen en mineralenvoorraad flink wordt aangesproken door electro stress. Zijn voorschrift blijft voor mij wekelijkse injecties B12, gelukkig kan ik het zelf doen.

Opgeknapt dankzij wat Louise Nicolaï, mesoloog, mij de afgelopen jaren aan supplementen heeft voorgeschreven. Ik gebruikte op haar advies o.a. ook het magnesium citraat wat jij me hebt genoemd. De kramp verminderde echter niet.

Opgeknapt dankzij de supplementen voor minder pijn en ontsteking, die dokter David Kopsky van het Instituut voor neuropathische pijn te Soest heeft voorgeschreven. Ook al was het resultaat niet zo heel duidelijk, ik voelde meer rust. En misschien heeft het wat ontsteking weggenomen. Volgens Kopsky is die ontsteking ontstaan door de beschadigde zenuwbanen in mijn benen, al vond hij die beschadiging atypisch.

De huisarts heeft mijn klachten niet kunnen duiden. Ik heb zelf andere hulp gezocht.

Ik ben blijven puzzelen. Waarom blijf ik klachten houden? Alleen symptomen bestrijden voelt niet goed.

Is dit een sprookje of echt gebeurd? Komt er toch verandering? Jij kwam vrij snel na het eerste contact, je sleepte ettelijke koffertjes vol meetapparaten met je mee en jij strooide met getalletjes en milli- en microwatts die ik niet begreep. Gelukkig staat alles wat je zei op papier en kan ik alles nalezen en proberen in een context te plaatsen. Je zult mogelijk de komende tijd nog wel het een en ander moeten verduidelijken.

Wordt dit een nieuw begin naar een betere kwaliteit van leven? Ik hoop het zo! Ik heb weer moed. En die is er lang niet geweest.

Er is nog geen duidelijke verklaring voor de:

  1. Tinnitus
  2. Tintelende benen
  3. Tintelingen in handen
  4. Hoofdpijn bij opstaan
  5. Spiertrekkingen in de avond

Heb ik meer tijd nodig om te ontstressen van de opgebouwde EHS-stress? Heb ik toch ook last van de zendmasten waardoor deze laatste klachten niet verminderen?

Ontspanning! We gaan in juni twee weken naar Duitsland. Opnieuw monitoren in een andere omgeving.

Laatste coaching gesprek op 2 oktober 2023

Het is prima om de begeleiding af te ronden. Zoals ik in de voorbereiding van dit gesprek al schreef, gaat het nu erg goed. Ik weet waar ik rekening mee moet houden. ’s Nachts gaat de hoofdschakelaar uit. Ik zet overdag zo veel mogelijk elektriciteit uit. Ik slaap in de straling werende tent. Wifi is uit. Mobieltjes ook. Ik zwem zo’n vier keer per week. Eet gezond. Zo kan ik vooruit met mijn leven! Ik straal en blaak van de energie. (Carolien beaamt dat ze dat al heeft gelezen in het voorbereidende praatstuk. Ze dankt me nogmaals voor de heldere verslagen. Leerzaam voor haar om te lezen hoe mijn herstelproces verloopt.) Dank voor het compliment. Ik hou van schrijven.

Er is niet veel nieuws om te bespreken. Ik kan nu steeds meer in evenwicht leven. Waar ik op dit moment naar uitkijk is een kinderverjaardag met veel bezoek. Ga ik zelf het initiatief nemen om de gasten te vragen hun telefoons of smartwatch uit te zetten of vraag ik de gastheer/-vrouw dat te doen? Ook al heb ik tot nu toe steeds begrip gekregen uit mijn omgeving, het kan toch eens gebeuren dat niet iedereen meewerkt. Meerdere bronnen bij elkaar heeft een versterkend effect, heb jij gezegd. Ik vind het al positief wanneer er een aantal meewerken. Ik merk pas na ongeveer een uur de vervelende gevolgen dat er wifi of mobiele telefoons zijn blijven aan staan. Ik kan altijd naar huis gaan wanneer het te veel wordt. (Carolien pleit er voor mensen zelf aan te spreken. Wanneer ze je kennen zullen ze ook het verschil in je gezondheid zien, je mogelijk daar naar gaan vragen. Ga het gesprek aan. Het is voor je eigen welzijn. Tot nu toe zeg je zelf heb je alleen nog maar positieve reacties gehad, ik hoor wel eens anders. Het is vast de manier waarop jij het ter sprake brengt waardoor je begrip krijgt!)

Ja dat is zo, ik wil niet anticiperen op situaties die kúnnen gebeuren. Ik wil helemaal niet met angst of stress leven vanwege EHS. Een ander voorbeeld is dat nu de winter er aan komt, er vaker licht zal branden. We hebben voornamelijk lampen met metalen armaturen, die elektriciteit blijven afgeven. Ik heb op het punt gestaan om houten lampen te kopen. Ik ga dat toch niet doen! Ik ga eerst ervaren of ik van die lichtbronnen last heb. Het zou ook zo maar mee kunnen vallen! (Ook hierover is Carolien weer positief. Ze vindt dat ik goed bezig ben. Ik voorkom op deze manier dat ik in trauma-loops terecht kom, ik heb er zelf door mijn positieve houding een stokje voor gestoken dat ik daar in terecht kom.)

Ik sluit een lastige periode af met duidelijke stappen. Niet alleen ruim ik in huis op, breng orde in mijn spullen, maar ik wil ook op andere manieren rust creëren. Ik sluit de periode die achter mij ligt heel bewust af.  Ik Heb bijvoorbeeld een afsluitende mail gestuurd aan de arts van de B12 kliniek, dokter Auwerda, en verteld over mijn ervaring met EHS. Ook de begeleiding met Carolien mag wat mij betreft afgerond worden. Het onderstreept voor mij dat er een nieuwe en gezonde periode is aangebroken. (Terwijl de situatie bij jullie in huis niet een eenvoudig op te lossen situatie is geweest met de zendmasten zo dichtbij en daardoor zo veel hoogfrequente straling bij jullie in huis! Volgens Carolien ben ik een van de weinigen die snel heel duidelijk wist welke aanpassingen ik wilde kiezen of niet. En het heeft ook nog prima gewerkt.)

Herstel vond zo snel plaats dat ik behoorlijk snel kon vertrouwen op mijn eigen waarneming. In het begin heb ik wel gedacht “Ik lucht nu het huis met een wijd open deur, nu komt de HF straling voluit naar binnen”. Maar zo wil ik niet leven. Ik heb het al snel opzij kunnen schuiven. Ik wil vooral genieten van mijn herwonnen gezondheid. Het was ook een hele opluchting dat je zei dat ik me ook kon beschermen tegen HF door in een straling werende klamboe te gaan slapen. We zagen zo op tegen het werk en de onrust in huis als we met koolstofverf zouden gaan verven. (Je bent goed bezig geweest. Je hebt heel veel kennis naar je toe gehaald. Ik ken er geen die er zo mee bezig is geweest als jij. Het heeft je  zelfvertrouwen versterkt.) Je hebt me dat al eens gezegd in het eerste gesprek, dat heb ik onthouden. Het klopt inderdaad! Ik vertrouw nu zo veel meer op mijn eigen waarneming. Ik laat me door niemand meer van de wijs brengen voor wat betreft de stralingsbelasting die ik ervaar.

Zelfs in de vakantie kon ik de EMV belasting in het vakantiehuis regelen. Ik heb alle stekkers die maar met wifi of tv te maken hadden uit de muur getrokken. Een week geen tv moet geen probleem zijn, alhoewel Jos wel even moest slikken. We hebben daardoor veel kunnen lezen. Het wifi-bereik op het park was groot. Jos haalde de krant binnen in een hoekje van de keuken op de wifi van de buren! Waar ik overigens geen last van heb gehad. (Carolien haakt hierop in met haar eigen vakantie ervaring waar ze een plekje met ‘zo min mogelijk wifi’ op de camping heeft gevraagd. Tot grote hilariteit van de campingeigenaar.)

We praatten over de meetspecialisten en of er begeleiding is. Sommige specialisten zijn qua metingen heel specialistisch maar minder van het begeleiden. Het zijn vaak knappe koppen met veel kennis. Ook Hugo, één van de knappe koppen, denkt bijvoorbeeld nog steeds na over het vreemde interferentie signaal hier in het complex. (Carolien vindt dat straling niet 0 hoeft te zijn. Het gaat erom hoe de cliënt er mee om gaat en hoe die zich er bij voelt. Dat is bij iedereen anders. Zij kan die bewustwording helpen te bereiken. Blijf bij jezelf!)

We praatten over de blog en mijn tekst die Carolien wil gebruiken. Je kunt onze eigen namen gebruiken dat vinden we prima. Zeker wanneer je de arts en mesoloog wilt noemen, zij kennen mij bij mijn echte naam. (Carolien wil graag betrouwbare adressen noemen zodat haar cliënten er wat aan hebben. Niet elke therapeut is betrouwbaar of helpt je echt verder.)

Er komt nog een elektriciën bij ons langs voor een aparte elektragroep voor de cv. Zeker voor de winter is dat handig. (Carolien geeft daarbij nog een tip: Vraag de elektricien om met de elektroleidingen zo veel mogelijk de gas- en waterleidingen te volgen, die op de cv zijn aangesloten. Liever geen andere route nemen. Anders kan er een aardlus ontstaan, wat weer problemen voor je gezondheid kan geven.)

Wat verder ter tafel komt:

Wanneer de hoofdschakelaar uit staat, ervaar ik het als heel erg stil. Je zei me eens dat er meer zijn die dat zeggen, klopt dat? Heb ik dat goed onthouden? (Carolien beaamt het.)

Carolien vraagt me evaluatieformulieren in te vullen. (Carolien wil altijd leren of ze haar werk nog beter zou kunnen doen.) Ik zal mijn best doen zo uitgebreid mogelijk antwoord te geven. Een heel aantal punten hebben we al besproken aan het begin van het gesprek. ‘Dat ik zo graag gerust gesteld wilde worden, en dat het zo veel informatie was in het begin, eigenlijk te veel’. Het verlossende woord was ‘stralingstent!’. Daarin vond ik rust. En de conclusie ‘we hoeven niet te verven!’ en ‘we gaan geen nieuwe leidingen trekken’.

Tot zo ver mijn verslag van wat ik me kan herinneren wat we hebben besproken.

En… ik vergat je nog te vertellen dat ik een hele dag (!) met een decoupeerzaag aan het werk ben geweest om de vlonders voor het balkon te zagen, zonder dat ik daar last van heb gehad. Ik heb er zelfs van te voren niet over nagedacht! Wel zo van: ‘Ik heb energie, ik vind dit leuk, dit deed ik vroeger ook graag, ik ga aan de slag!’. Zo onbevangen sta ik nu in m’n EHS gevoeligheid!

We gaan nu verder met leven! Eind februari komt ons vijfde kleinkind er aan, daar kijken we enorm naar uit.

We nemen hartelijk afscheid van elkaar. Dank voor alles Carolien! Je doet heel goed werk!”

Ik help ook jou graag!

Gelukkig gaat het nu veel beter met Nenske. Ik ben heel dankbaar dat ik haar ervaringen en inzichten op mijn website mag delen. Zelf heb ik er ook veel van geleerd! Ik hoop dat anderen hier ook inspiratie uit kunnen halen.

Wil jij ook een stralingsmeting of persoonlijke begeleiding? Neem dan contact met mij op.

Heb je alles thuis op orde maar wil je weer een leven buitenshuis? Geef je dan op voor de volgende Bootcamp!. Geef je hier op voor een intakegesprek.