Interview met huisarts Liesbeth Adriaansens over straling

Liesbeth Adriaansens is een van de eerste huisartsen in Nederland die zich bekommert om mensen die ziek worden van straling. Ze ging al in 2006 bij patiënten met stralingsklachten op huisbezoek. Daar ontdekte ze dat veel mensen vlak bij hun wifi-router of het basisstation van hun (DECT) huistelefoon zaten. Als ze deze bronnen uitzetten of verder van zich afzetten, bleken klachten zoals hartkloppingen vaak weg te trekken. In 2009 benadrukte Liesbeth in een korte video al het belang van goede voorlichting om gezondheidsklachten te voorkomen.

Verrassende antwoorden
Inmiddels vond ik het wel tijd voor een update. Want hoe kijkt zij nu tegen elektrogevoeligheid (EHS) aan? Ziet ze vage klachten toenemen in haar praktijk? Wat vindt zij van de Nederlandse richtlijnen? Hoe ziet hulp bij stralingsklachten er volgens haar uit? Onlangs mocht ik haar interviewen in haar praktijk in Breda en ze gaf verrassende antwoorden (zie onderstaande video).

Zo gaf Liesbeth aan dat de blootstellingsrichtlijnen zoals die zijn vastgesteld door de ICNIRP, niet veilig zijn. “Er is bij de richtlijnen geen rekening gehouden met het feit dat er heel veel elektrische mechanismes werken in de mens, die beïnvloedbaar zijn door elektromagnetische velden. Dat is inmiddels allang bewezen.”

Witte Zone moet er heel snel komen
En verder benadrukte ze het belang dat er snel een stralingsarm herstellingsoord moet komen met hulp voor mensen met EHS. Ze zegt hierover: “Zeker, die Witte Zone moet er heel snel komen. Eigenlijk zou elke gemeente zo’n stralingsarme opvangplek moeten hebben. Het is heel belangrijk dat de mensen kunnen blijven functioneren.”

Dat sluit ook helemaal aan bij mijn eigen visie. Samen met een groepje experts, de stichting EHS en de GGD, werk ik al zo’n acht jaar aan een plan voor een stralingsarme zone in Nederland. We noemen dit project gemakshalve de ‘Medische Witte Zone’, want het hoofddoel is om artsen bij EHS te betrekken.

Perfecte aanvulling
Het werk van een huisarts en dat van mijzelf kunnen elkaar perfect aanvullen. De huisarts doet de anamnese en geeft de eerste praktische tips aan mensen om de straling thuis te verminderen (als daar aanleiding voor is). En ik kan de mensen thuis verder helpen bij het omgaan met wonen en werken met EHS. Hopelijk staan er snel veel meer huisartsen in Nederland net zo open voor stralingsklachten als Liesbeth.

Je kunt onderstaand het volledige interview dat ik met haar had bekijken (16:35 min). Wil je meer weten over wat je kunt doen bij EHS? Maak dan hier vrijblijvend een afspraak.

© copyright Schooneveld Advies