Stralingsarme woning voor Gonny en Matthijs

Graag presenteer ik de filmpjes van Gonny en Matthijs. Ze hebben een stralingsarme woning gevonden en het gaat nu prima met ze. Met dank aan jou Chantal, voor je film- en regiewerk!

Bekijk hier het verhaal van Gonny (5 min):


Bekijk hier het verhaal van Matthijs (3 min):


Hoe ze dit bereikt hebben? Lees hieronder hun verhaal:

Ontmoeting in januari 2017

Gonny was er heel erg aan toe, met haar EHS-klachten. Eigenlijk al 20 jaar. Matthijs wist niet wat hij met de hele situatie aan moest. Ik vond het een spannend traject met ze, vanwege de heftigheid van haar klachten en het feit dat hun relatie aan een draad hing. Zou het lukken om hier door heen te komen? Ik heb mijn grenzen aangegeven: op gebied van EHS kan ik veel uitleggen en bemiddelen, maar ik ben geen relatietherapeut. Op dat vlak hebben ze apart hulp gezocht.

Plan van aanpak

Gonny moet een tijdje uit hun appartement weg. Zo gaat het niet langer. Samen zetten we op een rijtje waar die stralingsarme woning aan moet voldoen. Niet te ver van Almere vandaan, mijn EHS-zoekcriteria nalopen, zeker niet in de buurt van hoogspanningslijnen en zendmasten… waar vind je zoiets? Toeval bestaat niet: na korte tijd krijgen ze een tip van een vriendin over een vakantiechalet op de Veluwe. Bingo. Gonny er naar toe. Matthijs niet meteen, hij blijft veel in Almere. Hun relatietest is begonnen – en Gonny’s herstelproces ook.

Per week knapt ze op. Emotioneel nog niet; het is traumatisch om weg te worden gejaagd uit je eigen vertrouwde plek. Zonder Matthijs ook nog. Maar ze slaapt veel beter, maakt nieuwe vrienden, heeft weer puf om te gaan wandelen en krijgt vertrouwen dat een gezonde toekomst misschien toch mogelijk is.

Visualisatie-oefening stralingsarme woning

Waar had je eigenlijk altijd al willen wonen? In welke omgeving? Hoe ziet je huis er uit? Wat ga je daar doen? Dit vind ik altijd spannend om de partners bij te begeleiden. Is er genoeg overlap tussen het beeld van Gonny en van Matthijs? Ze zijn tenslotte tegenpolen :).

Yep, we komen er prima uit. Een huis in het groen, met tuin, in een waterrijke plek (Matthijs is gek op varen), niet te ver rijden van Almere. Oké, het rieten dak op het lijstje van Matthijs heeft het niet gehaald, de andere punten wel. Ik selecteer deelgebieden in Nederland die voor hun geschikt zouden zijn en Matthijs duikt de huizenmarkt in.

Enkele maanden en meerdere bezichtigingen later is het zo ver. Een huis vlak bij de Weerribben heeft alles in zich. Meetspecialist Han Vrijmoed meet de woning door. Alles in het groen! Om helemaal zeker te zijn gaan Gon en Matthijs er een paar keer heen om goed te voelen. De eigenaren zijn schatten en vinden het prima. Ook ik ga voelen. Mmmm, op de terugreis na een bezoek van 3 uur krijg ik een enorme EHS-terugval. Was het de reis? Was er toch iets niet goed in het huis? Jakkes, wat moet ik daar nu mee.

Ik laat het ’s avonds vallen bij mijn zoon (14, hij is ook elektrogevoelig) aan tafel. ‘Mam’, zegt hij, ‘Je moet het ze gewoon vertellen hoor.’ Hij heeft gelijk. Met lood in mijn schoenen bel ik ’s avonds laat Matthijs en leg hem mijn dilemma uit. Hij natuurlijk niet blij en we hebben een hele discussie.

Weet je? Het had zin.

Ten eerste kwamen we tot de conclusie dat – wat ook de bron in huis mocht zijn – het technisch oplosbaar is. Want de omgeving van het huis is heel schoon en ook de technische infra.

Ten tweede: het is Matthijs nu helder dat EHS levenslang is. Je kan alles zo goed mogelijk meten en technisch in orde maken, je weet nooit of het genoeg is en of het zo blijft. Dat is waar we mee moeten leven in Nederland voorlopig – en dat is oké.

Zes weken later

Gonny belt me. Het gaat heel goed met ze, ze zijn dolgelukkig in de nieuwe stralingsarme woning. ‘Misschien voor ons wel het beste wat ons ooit overkomen is’ zegt ze. Op één ding na zijn haar tientallen gezondheidsklachten verdwenen. Ze gaan een nieuwe fase in, ze is een ander mens.

Ik ben zo trots op ze! En zo fijn om terug te horen dat mijn begeleiding (in 7 stappen naar herstel van EHS) heeft gewerkt.


Hartelijk dank Gonny, Matthijs en Chantal voor de films! Jullie zijn in het licht gaan staan.

En jij: wil je meer weten over het vinden van een stralingsarm huis? Neem gerust contact met me op.

Oh ja: in een volgend bericht geef ik je tips voor het vinden van een stralingsarme woning.

Tags: , , , , ,